1. What is the MD 4-year program?
Ans: MD program consists of 10 semesters. Out of which, semesters one thru four are Basic Science courses taught in St. Kitts. Semesters five thru ten are completed in the United States.
For more details, please follow the link below.
https://www.ucusom.org/md-4-program

 

2. Why do I need Pre-med courses to join MD program?
Ans: 
Pre-medical (often referred to as pre-med) is an educational track that undergraduate students in the United States and Canada pursue prior to becoming medical students. It involves activities that prepare a student for medical school, such as pre-med coursework.  Such courses are generally focused in the scientific fields of biology, chemistry, organic chemistry, and physics, which are necessary to prepare for the Medical College Admission and satisfy most medical school prerequisites. UCU Admissions Committee looks for applicants who have the potential to successfully complete the program. Applicants must demonstrate the capacity to do the academic work entailed in earning a medical degree, meaning that you must show that you can understand all the math and science required to get through medical school.

 

3. What are the Pre-med courses? Do I have to do it in St. Kitts or can I do them somewhere else?
Ans: https://www.ucusom.org/md-5-program click on this link for better understanding of pre-med courses.
Pre-med courses can be done in our facility at St. Kitts or you can choose to do it at any local or community college or university of your choice.

 

4. When and where do I prepare for USMLE step 1?
Ans: USMLE step 1 preparation is done in the 5th semester in the US or in St.Kitts. We provide a review course which will cover all that is taught in first 4 semesters of Basic Sciences.
https://www.ucusom.org/md-4-program

Fifth Semester Review:
Subject review of all Basic sciences

  • Anatomy

  • Physiology

  • Biochemistry

  • Pathology

  • Microbiology & Immunology

  • Pharmacology

  • Behavioral sciences

  • Biostastics

5. What is ECFMG?

Ans: Please click this link to learn more www.ucusom.org/ecfmg

 

6. What is USMLE?

Ans: please click here to learn more www.ucusom.org/usmle

7. What documents do I need to submit in order to get admissions?
Ans: The required documents are listed on the University website. For your convenience please click on this link for details: https://www.ucusom.org/application-requirement

8. My transcripts are in a different language. Can I submit them or do I need them translated?
Ans: Yes, the transcripts need to be translated into English. Students can use services like
www.wes.org for credential evaluation.

 

9. Do I need TOEFL, MCAT or SAT’s in order to get admission?
Ans: We do not require them for Admission criteria.

 

10. What is the tuition structure?
Ans: Visit https://www.ucusom.org/tuition for complete detail.

 

11. Why is it so cheap?
Ans: We believe education should be affordable and should be for everyone.

 

12. Do you provide housing for the students or they have to look for their own housing?
Ans: We have arranged several student housing with St. Kitts local community. Housing expenses usually vary depending on the type of apartment preferred and whether or not you are sharing with roommates. When sharing apartments with roommates rental rates can be brought down to as low as $2000 per semester. Food expenses vary, once again, depending on individual taste and habit. Students can also look for their own housing if they choose to do so! Food and lodging can range from $3500 to $6000 per semester depending on individual habits and preferences. 

 

13. What is the cost of living in St. Kitts?
Ans: www.numbeo.com/cost-of-living
This website provides a basic idea of the cost of living in St. Kitts.

 

14. Will the school provide transportation for me? Or do I need to arrange my own transportation?
Ans: Transportation fee: $225.00 per semester. Students who have their private transportation / private car / rental car do not have to pay the transportation fee.

 

15. Where do I do my clinicals?
Ans: Clinicals starts from the 6th semester and we have clinical sites in Chicago, New Jersey and Florida. We will continue to add more clinical sites as we grow.

 

16. Can I start my clinicals without step 1 exam?
Ans: No, you cannot start clinicals without passing USMLE step 1.

 

17. Will Ecfmg accept my credentials from your school?
Ans: Yes.

 

18. What is my MD degree worth after I graduate from UCU?
Ans: It is as good as acquiring MD degree from a US medical school or a medical school from any other country in the world.

 

19. Will I get into residency after graduating from UCU?
Ans: Residency match is done by National Resident Matching Program (NRMP), we will help our students with residency application, CV preparations, and we will also help our students with residency interview skills training.

*please visit NRMP website to understand matching process better*.

https://www.nrmp.org/